mandag 16. mars 2009

Elevsamtale


Forskrift til opplæringsloven om vurdering, §3-4a, dialog om annen utvikling, slår fast:

”Læreren skal jevnlig ha dialog med eleven om utviklingen i lys av § 1-2 i opplæringsloven, generell del og prinsipper for opplæringen i Læreplanverket for Kunnskapsløftet”

Dette er det loven sier, men jeg tror elevsamtalene blir gjennomført på andre grunnlag enn at det er lovpålagt. Elevsamtalene skaper en trygghet mellom både lærer og elev. Her får eleven tid alene med læreren sin til å snakke om ting som eleven på eget initiativ kan ha vanskeligheter for å gripe tak i selv. Dette kan være alt fra vanskeligheter i et enkelt fag, til at læreren får greie på hvor mye eleven faktisk trives på skolen. Dessuten føler læreren at den får tid til hver enkelt elev, og at den får en ordentlig og rolig samtale sammen med eleven alene.
Det som er vanlig å ta opp i en elevsamtale er trivsel på skolen, altså kunne få greie på hvordan eleven har det på skolen, både faglig, sosialt og kulturelt. Det er viktig å spørre om hvilke fag eleven trives med, og hvorfor, og ellers oppfølging innen de forskjellige fagområdene. Dette resulterer jo i at hver enkelt elev blir sett av læreren og får mulighet til å gi utrykk for hvordan den har det på skolen. Altså tilpasset opplæring. Noen elever gjør kanskje dette daglig, mens andre forsvinner litt i mengden, og det er lett for at disse ikke får delt sine tanker og følelser på samme måte, selv om disse også har behov for det.
For at elevene skal tørre å si hvordan de virkelig har det, må elevsamtalen legges opp slik at det blir trygge omstendigheter. Første bud er å informere eleven om at du som lærer har taushetsplikt. Med dette menes at problemer som eleven har i klassen og lignende, ikke kommer ut til de andre medelevene eller andre utenforstående. Andre ting er at eleven må få oppmerksomhet, og du som lærer må vise at du er interessert. Man holder ikke på med andre ting, for eksempel tar telefonsamtaler underveis og lignende. Mobiltelefonen må enten skrus av eller vertfall være satt på lydløs! Det vil være respektløst å ta en telefon som ringer. Ellers må man finne en balanse mellom aktiv lytting og snakking, slik at det ikke føles ut som et avhør eller intervju hvor eleven blir presset opp i et hjørne der han/hun må svare på en rekke spørsmål. Altså må man være bevisst på kommunikasjon og kjemi.
De yngre barna kan også ha større vanskeligheter med å kommunisere enn de eldre. Derfor må man gi rom for trening og prøving. Dette er jo nettopp det de skal lære seg. Kanskje de yngre elevene også er rake motsetningen. Noen kan synes det er stas å få snakke helt alene med læreren. Det kan føles som et viktig møte, og den yngre eleven føler seg plutselig kjempevoksen. Dette vil nok variere mye, men når man kjenner elevene finner man raskt ut av det.
Det kan også være skummelt for elevene, og at det blir en slags maktforhold – lærer og elev. Dette må man prøve å unngå. For å få samtalen til å flyte bedre kan man jo også få eleven til å skrive for eksempel to ting den har lyst å snakke om, to ting den synes den er god til og to ting den synes er vanskelig. Noen elever kan også ha godt av og ikke sitte på kontoret til læreren, hvor det hele blir så høytidelig og autoritært. Med dette kan man ha elevsamtalene på andre steder som grupperom osv.
Etter samtalen bør det skrives et lite referat av det som har blitt gjennomgått og sagt. For at dette skal blir mest mulig troverdig, og for å unngå misforståelser, kan det være lurt at både lærer og elev leser gjennom sammen. Etter dette bør referatet signeres både av lærer og elev.

mandag 2. mars 2009

Litt om vurdering i skolen...

Til alle tider har lærerne vurdert og gitt tilbakemeldinger til sine elever. Sist uke hadde vi besøk på høyskolen av to pedagoger som snakket om vurdering. Jeg har tatt utgangspunkt i noe av det de snakket om, nemlig de spennende begrepene; Feed up, Feed back,Feed forward og "Two Stars and a Wish".


Som lærer er man en signifikant annen for sine elever(forhåpentligvis). Det vil i denne sammenhengen si at elevene gjennom lærerens vurdering og reaksjoner observerer seg selv. Man kan si at man har en evne til å tenke oss inn i den andres sted, og se oss selv fra den andres synsvinkel. Det er altså dette som danner basis for elevenes ”objektive” selvoppfatting. Dette igjen kalles speilingsteori. Når vi da som lærere skal vurdere våre elever, er det viktig at det blir gjort på en konstruktiv og god måte. Det er viktig å informere eleven om framgangsmåte, måloppnålese og kunne veilede, motivere og utvikle eleven videre.

Hva menes egentlig med Feed up, Feed back og Feed forward når vi snakker om tilbakemelding og vudering av elever i skolen?

Feed up er en såkalt oppmelding. Hva er målet for arbeidet eleven skal gjøre? Hva vil eleven oppnå? Hvordan vil vi at arbeidet skal være, hva skal elevene lære?

Feed Back er tilbakemelding på arbeidet som er gjort. Hvordan er arbeidet i forhold til målet som er satt på forhånd?

Feed forward er da en forovermelding som hjelper til å forklare hva som kan gjøres enda bedre til neste gang. Hvordan skal det arbeides for å nå målet?

Når dette skal gjøres er det viktig å kjenne sine elever. Hvordan skal man klare dette uten og ”skuffe” elevene? Hvor skal den eventuelle kritikken komme inn i bildet? Man må også passe på at vurderingen ikke blir for lang og upersonlig. Den kan også gjerne mistolkes av noen. Jeg leste om et tilfelle i Imsen hvor en lærer hadde kritisert noen feil i en hjemmeoppgave til en skolejente. Det hele endte med at jenta satt og gråt sine modige tårer. Dette fordi jenta så på oppgaven som noe av seg selv, og mottok derfor kritikken personlig. Dette er nok en blanding av at eleven så på læreren som en signifikant annen og hadde selveierskap til arbeidet. Læreren tok ikke i betraktning at arbeidet var en del av eleven. Læreren og eleven hadde forksjellig oppfatning av det som ble gjort. Kanskje læreren kunne gått frem på en annen måte når tilbakemeldingen skulle gis? Ikke vet jeg, det er vanskelig å si. Men det finnes en vurderingsmåte jeg synes er en bra vurderingsmåte;

”Two stars and a wish” er et begrep som går ut på at når man skal vurdere et elevarbeid, kan bruke to stjerner og et ønske. Det vil si at man peker på to bra ting med arbeidet, og kommer deretter med ønske om noe som kan gjøres bedre eller annerledes til neste gang. Dette synes jeg er et bra utgangspunkt. Her får eleven tilbakemelding på noe som er gjort bra, altså en mestrings-følelse som igjen fører til motivasjon og trygghet. Deretter får eleven greie på noe som ikke er fullt så bra, som må jobbes mer med til neste gang. Synes det er en bra ordning at vi driver med dette selv nå når vi skal kommentere våre blogger oss i mellom. Jeg trenger vertfall å øve meg…